Současnost obce

Valašská obec RUSAVA leží v samotném srdci Přírodního parku Hostýnské vrchy, v malebném údolíčku obklopeném vrcholy sv. Hostýna (736 m n.m.), Pardusu (672 m n.m), Grap (526 m n.m.), Skalného (708 m n.m.) a Klapinova (631 m n.m.). Své jméno dostala po bystřině Rusavě, která vyvěrá v místní částí Hořansko pod vrchem Pardus. Založení obce je datováno k dubnu roku 1657, kdy zde byli po valašských bouřích ve Vsetíně převezeni zajatci, kterým byla udělena milost. První písemné zmínky o obci pocházejí od knížete Jana z Rottalu, který v polovině 17. století vydal zakládající listinu osady. Až do roku 1918 nesla obec jméno po svém zakladateli – Rottalovice.




Dnes má obec Rusava okolo 600 obyvatel, v katastru obce je vystavěno přes 240 rodinných domů a občanských objektů, cca 70 rekreačních domků, 430 rekreačních chat a několik větších rekreačních zařízení s celoročním provozem s kompletními službami v oblasti turistického ruchu. K základní vybavenosti obce patří vodovod, kanalizace napojená na čistírnu odpadních vod, kabelová televize, Jubilejní ZŠ T.G. Masaryka a MŠ Rusava, obecní dům, koupaliště se solárním ohřevem vody, kemp, lyžařský vlek s umělým osvětlením, fotbalové hřiště a hřiště s umělým povrchem. V budově obecního úřadu je umístěna pošta, knihovna s veřejným internetem, prodejna potravin a Muzeum Rusava – Památník obce.




Obec je významnou a oblíbenou turistickou a rekreační destinací Podhostýnska. Největším bohatstvím rázovité obce a jejího okolí je zachovalá příroda, skalní útvary, studánky (Hurbanova, Mléčná, Hladná, Veverkova, pramen Rusavy) a zříceniny starých hradů, které lákají milovníky přírody, klidu a sportovní turistiky v letním i zimním období. Nejvyhledávanější místní atrakcí je koupaliště – Rehabilitační centrum Podhostýnského mikroregionu – s největší kolektorovou plochou pro ohřev vody v bazénu v ČR, s tobogánem, skluzavkou a řadou dalších vodních prvků. V areálu koupaliště je umístěn moderní dětský koutek s lezeckou stěnou a průlezkami, asfaltové hřiště pro míčové hry a hřiště pro plážový volejbal. Ke sportovnímu a rekreačnímu vyžití dále slouží hřiště s umělým povrchem a fotbalové hřiště. V zimním období je návštěvníkům obce k dispozici lyžařský vlek o délce 417m s umělým osvětlením a udržované běžecké trasy. Okolí Rusavy je protkáno hustou sítí značených turistických a cykloturistických tras, k jejichž propagaci přispívá mimo jiné každoročně pořádaný závod horských kol "Rusavská 50ka". Obcí prochází naučná stezka z Velehradu na sv. Hostýn, místní naučná stezka Rusavské chodníčky, portášská trasa Portášské chodníčky (Rusava-Bečka-Tesák-Rajnochovice-Podhradní Lhota) a naučná stezka Hostýnské vrchy. K ubytování návštěvníků a turistů slouží celá řada rekreačních zařízení s celoročním provozem, v letním období je k dispozici stanový tábor - kemp.