Sběrné místo odpadů

Provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a odstraňování komunálních odpadů řeší obecně závazná vyhláška obce Rusava o místních poplatcích.



Dokumenty ke stažení:

třídění odpadů

využití odpadů

EKO-KOM: Třídění odpadů v našem kraji

Sběrný dvůr je určen pro fyzické osoby, které mají na území obce Rusava ve vlastnictví nemovitost či rekreační objekt a dále pro osoby, které uzavřely dohodu o využívání systému nakládání s komunálním odpadem. Právnické osoby mohou odkládat na sběrném místě vytříděný odpad pouze pokud obdrželi souhlas obce Rusava s odpadovým hospodářstvím, o provozu systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Všechny tyto skupiny obyvatel mohou na sběrný dvůr odložit ZDARMA jednotlivé druhy odpadů. Příjem odpadů, který zajišťuje pracovník obsluhy, je možný POUZE během provozní doby sběrného dvora. Vstup do areálu sběrného dvora bez doprovodu pracovníka obsluhy je zakázán. Je přísně zakázáno ukládat jakýkoli odpad před vjezd do areálu sběrného dvora.


Na sběrný dvůr PATŘÍ vytříděné suroviny:

PET, bílé sklo, barevné sklo, papír, plasty, železo, oblečení (v použitelném stavu), elektroodpad (např. lednička, televizor, rádio, monitor, fotoaparát, kamera, pračka, sporák, mikrovlnná trouba) a objemový odpad dle podmínek odpadového opatření (viz níže).

Odpadové opatření:

Z důvodů nedostatečné prostorové kapacity sběrného místa, navyšujících se cen za dopravu, skládkování odpadu, likvidaci odpadu na skládce, ale i neadekvátního poplatku za množství a odstraňování odpadu, se nastavují nové podmínky odběru objemového odpadu na sběrném místě – sběrném dvoře takto:

bude převzato jen množství objemného odpadu do 1 m3 v rozebraném stavu (max. 2x ročně)

větší množství objemného odpadu nad 1 m3 (křesla, sedačky, molitanové rohože – matrace, skříně apod.) si odveze na vlastní náklady původce odpadu na skládku (např. Bystřice p. H.)

nabízíme možnost zajištění služby odvozu velkoobjemového odpadu formou TAXI ODPADU na podkladě objednávky (tel.: 573 392 066)

PROVOZNÍ DOBA SBĚRNÉHO DVORA

Středa Sobota
Letní období (1. 4. - 31. 10.) 17:00-19:00 14:00-17:00
Zimní období (1. 11. - 31. 3.) - 14:00-17:00

Do areálu budou vpuštěna maximálně 3 vozidla zároveň.

Kontaktní adresa:
Obec Rusava
Rusava 248, 768 45 Rusava
(+420) 573 392 066, 777 219 021
obec@rusava.cz

Sběrný dvůr a rozšíření systému separace na Rusavě

Obec Rusava realizovala v letech 2009-2010 projekt, který komplexně řešil problematiku odpadového hospodářství, tedy sběr, separaci, svoz a likvidaci odpadu na Rusavě. V jihozápadní části obce vzniklo mezi říčkou Rusavou a komunikací směrem k obci Brusné, v místě původního provizorního sběrného místa, moderní technické zázemí pro nakládání s odpady – sběrný dvůr. Vybudována byla nová zpevněná plocha z asfaltobetonu a upraven byl vjezd do objektu. V areálu byl postaven jednopodlažní provozní objekt s místností pro obsluhu, malým skladem a garáží, dále byly vybudovány ocelové přístřešky a celý areál byl napojen na inženýrské sítě a oplocen. Nezbytnou součástí sběrného dvora je i odlučovač tuků lehkých kapalin a kanalizace zaolejovaných vod. K odkládání vytříděného odpadu slouží velkoobjemové kontejnery, malé kontejnery, koše i uzavíratelné nádoby. K jednoduššímu způsobu separace a svozu odpadu bylo zakoupeno svozové vozidlo, které zajišťuje dopravu odpadu z 8 sběrných hnízd v obci. Součástí projektu byl i nákup kompostérů THERMO-KING o objemu 400 l do jednotlivých domácností. Projekt přispěl ke komplexnímu řešení problematiky likvidace a separace odpadu a k motivaci obyvatel k odkládání a třídění jednotlivých komodit. Celkové náklady této akce činily 10,031 mil. Kč, z toho dotace z Operačního programu životní prostředí 9,028 mil. Kč a vlastní zdroje obce 1,003 mil. Kč.



Recyklace – mysleme na budoucnost

O odpovědném přístupu k přírodě kolem nás, ochraně planety Země i o nevytváření zbytečných odpadů už slyšel nebo četl snad každý z nás. Dnes a denně na nás z médií i sociálních sítí útočí spousty článků, fotek a videí ukazujících škody, které člověk nerozumným chováním přírodě způsobuje. Ekologie a recyklace nejsou ale jen módní pojmy, jsou nedílnou součástí uvědomělého způsobu života. Třídění odpadů je pro lidi, kteří myslí na budoucnost planety i svých dětí, již zcela přirozenou součástí života. A nejedná se jen o papír, sklo a plasty, které odnášíme do barevných kontejnerů. Vytřídit můžete například i textil, kovy a v neposlední řadě také elektrozařízení. Vysloužilá elektrozařízení patří na místo zpětného odběru, jen tak se mohou dostat k ekologické recyklaci. Například v loňském roce se prostřednictvím společnosti EKOLAMP podařilo sebrat a následně recyklovat 576 tun vysloužilých světelných zdrojů a přes 4010 tun malých a velkých elektrozařízení. Opětovně se využilo přes 90 % materiálů ze sebraných světelných zdrojů a velkých elektrozařízení a téměř 88 % materiálů z malých elektrozařízení. Získané kovy, plasty či sklo slouží k další výrobě či jako technický materiál. Pečlivým sběrem a zpracováním se navíc zabrání znečištění přírody, ke kterému by mohlo dojít, pokud by se škodlivé látky z nerecyklovaných zařízení dostaly do půdy, či do podzemních vod. Obyvatelé naší obce Rusava mohou nefunkční elektrozařízení zdarma odevzdávat ve sběrném dvoře Rusava 295, ve vestibulu Obecního úřadu Rusava 248 nebo v elektro obchodě při nákupu nových. Společnost EKOLAMP se od roku 2005 stará o vše, co již nesvítí. Od ledna 2019 se navíc stará o ekologickou likvidaci i dalších elektrozařízení. Tuto službu nabízí městům a obcím zcela zdarma. Jakýkoli nefunkční světelný zdroj či jiné elektrozařízení je možné odevzdat k recyklaci prostřednictvím sítě sběrných míst, která společnost EKOLAMP po celé České republice zřídila. Sběrná místa jsou vybavena vhodnými sběrnými nádobami, ve kterých jsou elektrozařízení bezpečně uložena do doby jejich přepravy k recyklaci. Více informací najdete na www.ekolamp.cz.